Mit tesz a túlzott cukorfogyasztás a testünkkel?

Egészség

Egészség

Nassolni fantasztikus érzés! Nem kellenek ahhoz brit tudósok, hogy tudjuk, a kedvenc nasink majszolgatása felér egy örömódával! Bizony, alig van annál kellemesebb érzés, mint amikor a munkából hazatérve elővehetjük az imádott jégkrémet vagy csokit- ám a mértékletességet minden eseten érdemes szem előtt tartani! Mi történik akkor a szervezetünkkel, ha túl sok cukros készítményt fogyasztunk? Nos, a rövid válasz az, hogy beteggé és elhízottá tehetjük magunkat, a hosszabb válasz azért ennél jóval komplexebb. 1980 előtt például a világ nem hallott az úgynevezett zsírmájról, manapság viszont sajnos a szóban forgó rendellenesség mindennapos jelenségnek számít.

A túl sok cukor bizony zsírossá teszi a szerveket, aminek a kockázati tényezője már rövidtávon is kimagaslóan nagy az egészségünkre – és a hosszú életre- nézve. Azt már valószínűleg mindenki hallotta, hogy a diabétesz mitől alakul ki- bizony, a sok-sok cukros tartalmú ételektől és italoktól. Abban az esetben, ha úgy érzi, eljött az ideje az életmódváltásnak, legyen nagyon óvatos! Sokan úgy vélik, a boltok polcain található, manapság oly nagy népszerűségnek örvendő smoothie-k például veszélyesek a vércukorszint tekintetében. Mielőtt vásárolunk, mindennek olvassuk el jó alaposan a címkéjét!

De más, sokkal komolyabb veszélyek is leselkednek ránk, ha nem állunk le a túlzott cukorfogyasztással. Tudta például azt, hogy a szívinfarktus elsősorban a 2-es típusú cukorbetegeket érinti? Azt pedig már az imént tisztáztuk, hogy mitől is alakulhat ki a diabétesz- persze, hogy a túlzott cukorfogyasztástól! De a fincsi termékek nemcsak a szívet, hanem közvetlenül az érhálózatot is hathatósan károsítják. És ha ez eddig még nem volt elég, jöjjön egy kicsit meredekebb téma a cukorral kapcsolatban. Észrevette már azt, hogy ha rossz a kedve, mennyire vágyik egy kis csokira? Bizony, az édességek fogyasztása jó kedvet eredményez, ami bizonyos keretek között hasznos is- viszont sajnos sokan emiatt a kedvcsináló hatása miatt roppant mód rászoknak a cukros nyalánkságokra.

A tudósok ezt a tényt véve alapul patkányokon kísérleteztek: a több ideig cukorral etetett patkányoktól megvonták a megszokott minőségű eledelt, akik aztán az elvonás tüneteit produkálták. Hajmeresztő lenne azt állítani, hogy a cukor olyan, mint a drog- viszont a kettő főbb tulajdonságai között kétségtelenül van hasonlóság. Éppen ezért, ha úgy érzi, rászokott a cukorra, türelemmel álljon neki a leszokásra, és ne várjon pozitív eredményeket már néhány nap után. Az igazság tehát az, hogy a cukor és a cukros termékek nem egészségesek, de azért nem kötelező mindent megvonni magunk, a lényeg, hogy ne térjünk le az arany középútról.

Print Friendly, PDF & Email

Hasonló bejegyzések

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás