
Fogyókúra
Ha valaki diétázni kezd, garantáltan meg sem fordul a fejében, hogy rosszat tesz a szervezetének, holott, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat, könnyen lehet, hogy akár cukorbeteggé is tehetjük magunkat- riogatnak a szakemberek. Az igazság az, hogy a szóban forgó komor hangvételű intelmet ajánlatos megfogadni, e rövid cikkben pedig igyekszünk összefoglalni azokat a hibákat, amelyeket érdemes jó messzire elkerülni, nehogy az életmódváltás negatívan valósuljon meg. A számok ijesztően megugrottak az utóbbi években, hiszen kiderült, hogy a közelmúltban a kishazánkban megduplázódott azoknak a száma, akik a diabétesztől szenvednek.
Éppen ezért érdemes nagyobb figyelmet szentelni a fogyókúrás étrend kialakításában, és főleg nem hinni az interneten talált csodadiétáknak. Nos, a fogyasztó étrendek kapcsán mindenkinek különböző kép jelenik meg a lelki szemei előtt, de az elképzelt ételek között a zöldségek garantáltan dobogósak a legtöbb embernél. Vigyázat! A zöldség, bár valóban értékes eleme a diétának, akár veszélyes is lehet, ha nem helyesen fogyasztjuk azt, a magas keményítőtartalmúak ugyanis, mint például az édesburgonya, a borsó, a répa és a kukorica, könnyen vezethetnek vércukorszint ingadozáshoz.
Az sem túl jó ötlet, ha a fogyókúrázó a nassolási vágyát az aszalt gyümölcsök habzsolásával elégíti ki. Bár roppant finomak, cukortartalmuk embertelenül magas, így már egy-két harapás is az egekbe repíti az ártatlan tudatlanok vércukorszintjét. A vöröshús szintén nagy szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában, állítják a Harvard Egyetem tudósai. Persze ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül húsmentes diétán kellene tengődnünk, hanem azt, hogy inkább válasszuk a csirkét vagy a halat, és ne a sertéshúst, ha legközelebb bevásárló körútra indulunk.
Sajnos a szomorú igazság az, hogy a diétás készételek is segítik a diabétesz kialakulását. Bár a modern korunk szerves velejárója a folyamatos rohanás, idő híján könnyebb ezekhez a termékekhez folyamodni, viszont a tapasztalat azt mutatja, hosszabb távon inkább szakítsunk néhány percet a finom, egészséges ételek saját kezűleg történő elkészítéséhez. Általánosságban kijelenthetjük, hogy az a mindenre elszánt személy, aki diétázásba kezd, szereti a kalóriákat számolni. Jól is van ez így, ám érdemes fokozott figyelmet szentelni a választott ételek minőségére is. A táplálkozási tanácsadók azt javasolják, építsünk be minél több magvakat, teljes kiőrlésű gabona készítményeket az étrendünkbe, hiszen így nemcsak a kilóktól szabadulhatunk meg villámgyorsan, de a cukorbetegséget is elkerülhetjük.