Ez az ízletes ital mindig az elegancia és a minőség képviselője volt. A francia pezsgő tökéletes alternatívát jelent különleges alkalmakra. A gyártásának a központjában a Champagne régió áll. A terület éghajlata és a talaj kiváló alapot biztosít a szőlőfajták termesztéséhez.
A legismertebb alapanyagok közé tartozik a Pinot Noir, a Chardonnay és a Pinot Meunier. Az előállított nedűnek minimum 15 hónapig kell érlelődnie a palackban. Ez az idő lehetővé teszi azt, hogy a finom, összetett ízek kialakuljanak. A francia pezsgő méthode traditionelle eljárással készül.
Az eladási adatok azt mutatják, hogy egyre több fogy belőle, vagyis nem csupán az ünnepek alkalmával kerül az asztalra. A fogyasztását illetően azt kell tudni, hogy nem szabad mélyhűteni, mivel nem bírja a hirtelen hőmérsékletváltozást.
Ha sürgős a helyzet, vagyis gyorsan kell lehűteni, akkor a legjobb, amit tehet, hogy folyamatosan sóval kevert jégben forgatja. A francia pezsgő hosszúkás, keskeny szájú talpas pohárban kerül felszolgálásra, az etikett szerint.