Az egyiptomiak és a romaiak feljegyzéseiben is szerepelnek már olyan növényi részek, melyek segítségével egy adott betegséget tudtak gyógyítani. Nagyon sokáig csak a gyógynövények jelentették a megoldást egy betegségből való kilábalásra.
A mai gyógyszergyártás terén is nagy jelentősége van az egyes növényi kivonatoknak, melyekhez különféle más vegyületeket tesznek, fokozva annak hatékonyságát.
Az élelmiszeriparban is megfigyelhető a cukorka és a likőrgyártás terén a gyógynövények használata. Gondoljunk csak az Unicumra, melynek a receptjét még ma is féltve őrzik. A keserű cukrokhoz általában mentát szoktak tenni, ami kitisztítja a légutakat.
A kozmetikai szerekben, parfümökben, arckrémekben és szájvizekben is számos növényi kivonatot találhatunk.
A gyógynövények begyűjtését és azok alkalmazását csak szakértelem megléte mellett lehet végezni. Nem mindegy, hogy milyen napszakban és évszakban szedjük a gyökereket, leveleket és virágokat. A leghatékonyabban hasznosítani mindig a frissen szedett növényi részeket lehet. A szárításnak és a tárolásnak is fontos fázisai vannak, melyek segítségével megőrizhetjük a hatóanyagokat.
A népi gyógyászatban gyakran alkalmazott a gyógynövények közül a csalán, maszlag, ánizs, borsmenta, cickafark, fehér üröm, fodormenta, kakukkfű, kamilla, gyermekláncfű, csipkebogyó, hársfa és zsálya.
Szinte minden betegségre és azok tüneteinek kezelésére lehet találni valamilyen orvosságot a természetben. Herbária üzletekben tudjuk megvásárolni az adott növényi részeket, ahol mindig megfelelő tanácsot is kapunk a használatukhoz.