A lisztérzékenységben szenvedő embereknek minden ételt kerülniük kell, amiben búzaliszt található. Így sajnos a süteményeket is. Azonban a születésnap nem igazi torta nélkül. Szerencsére készíthető gluténmentes torta is, csak a megfelelő alapanyagokat kell hozzá beszerezni.
A hagyományos liszt búzából készül, és tartalmazza a gliadin nevű fehérjét, ami a lisztérzékenyekben kiváltja a kellemetlen tüneteket. Ezért számukra az ilyen ételek fogyaszthatatlanok.
Lisztet azonban nagyon sok más növényből is lehet készíteni, amelyeknek tulajdonságai szinte tökéletesen megegyezik a búzalisztével. Kivéve, hogy nem tartalmaz gliadint. Így bátran fogyaszthatják gluténra érzékenyek is. Ezek a lisztek ugyanúgy felhasználhatóak, mint a hagyományos liszt.
Készíthető belőle palacsinta, kenyér, sőt gluténmentes torta is. Így azoknak sem kell torta nélkül ünnepelniük a szülinapjukat, akik érzékenyek a lisztben található fehérjére. Ugyanakkor ezek a lisztek különleges ízvilággal is rendelkeznek, így új ízeket csempészhetünk az étkezéseinkbe.